+359 895 588 351 mpa.svoboda@gmail.com

Международна психотерапевтична организация “Свобода”

  Поръчай обаждане

  Алкохоликът има къс фитил

  Фрустрация е термин от психологията, който обозначава емоционално състояние на човек, излъган в своите очаквания и/или лишен от възможността да постигне силно желана цел. Обикновено разочарованието е придружено от потиснато настроение, напрежение, тревожност. Нормалният живот задължително ни изправя пред многобройни разочарования и ние трябва да ги преживяваме.
  Алкохоликът не може да понесе дори незначителни неуспехи, той не може да бъде в състояние на разочарование за дълго време. Алкохоликът има къс фитил, който се запалва бързо и избухва бързо  и никога не знаеш какво го е изкарало от равновесие. Той може да се разгневи, ако жена му не му подаде изгладената риза, ако синът му не затвори капачката на пастата за зъби.

  Една жена, която е дъщеря на алкохолик разказа как баща й е вдигнал скандал, защото „не е поставила тигана в центъра на котлона“.
  Обикновено алкохолиците се напиват, когато има погребение. Това може да се случи въпреки дългото въздържание. Те използват това събитие, за да оправдаят възможността да пият, а също защото не могат да понесат скръбта без „анестезия“.

  Ежедневните малки неудобства са непоносими за алкохолика. Той или избухва в гняв и ярост, или прибягва до пиене. Членовете на семейството се опитват да не го дразнят. Буквално и метафорично ходят на пръсти за да не притесняват близкия си човек, но той все ще намери нещо, за което да се заяде.
  Съпругата се опитва да заобиколи острите ъгли, да успокои децата: „деца, излезте на разходка, дайте на баща си почивка, той е уморен“. Но тя не може да избегне заяждането. Понякога си мисли, че наистина е виновна.

  Консултации за лечение и рехабилитация може да получите на номер:
  +359 895 588 351 Павел Одиноков https://addictionfree.bg/kontakti/

  Сподели
  •  
  •  
  •