+359 895 588 351 mpa.svoboda@gmail.com

Международна психотерапевтична организация “Свобода”

  Поръчай обаждане

  Абстинентен синдром

  В началото на периода на стабилизиране зависимия все още продължава да консумира алкохол и/или наркотици. Иска да спре, но когато го направи, може да почувства физическо неразположение. Това неразположение се нарича синдром на отнемане.

  Има два вида физически синдром на отнемане – остър (краткосрочен) и пост- абстинентен (продължителен). Когато се опитва да спре алкохола или наркотиците, може да изпита жестоки симптоми, причинени от остър синдром на отнемане. Абстиненцията продължава от един до десет дни. За разлика от острия, пост-абстинетния синдром ще измъчва човека от 6 до 18 месеца.

  Някои хора по време на остър синдром на отнемане търсят помощ, други търпят. Обикновено се изисква медицинско наблюдение, което може да се намери в програмите за лечение. Хората се възстановяват от остър синдром на отнемане в рамките на 3 до 10 дни. Когато този период приключи, може да мислим, че вече всичко е наред. Най-лошото мина. Остатъкът от възстановяването ще бъде лесен. До известна степен това е вярно, но повече от половината ще останат изненадани. Изненадата се нарича пост- абстинентен синдром.

  Симптомите на синдрома включват трудности с:

  – Яснота на мислене

  – Управление на чувствата и емоциите

  – Среща с инциденти

  – Преживяване на стрес

  – Запаметяване

  – По време на сън човек няма да си почива

  Консултации за лечение и рехабилитация може да получите на номер:
  +359 895 588 351 Павел Одиноков

  Сподели
  •  
  •  
  •