+359 895 588 351 mpa.svoboda@gmail.com

Международна психотерапевтична организация “Свобода”

Професионална помощ на съзависимите

Когато в семейството има зависим от наркотици или алкохол, възникват особен тип семейни взаимоотношения – зависимо семейство, за което най-важният проблем е употребата на наркотика. Променя се емоционалното състояние и личността не са само на употребяващия, но и на всички, които живеят с него под един покрив, те стават съзависими. Сега специалистите, лекуващи зависимия, поставят като задължително условие и заздравяването на семейните отношения.

Какво е съзависимост?

Проявата на химическа зависимост се забелязва не само у самия болен. Тя разрушава отношенията с околните. Спътниците на зависимостта са – лъжа, агресивно поведение, кражба, всевъзможни манипулации, безотговорност. Всички те постоянно предизвикват острата, често неадекватна реакция на близките на зависимия.

Убеждаването, заплахите, думите на любов, прекалената строгост, противоречивите и нелогични постъпки – всичко това води до задълбочаване на болестта, а близките, прилагали в безсилието си изброените „методи”, остават с чувството за вина, страх, срам, унижение и безисходност. Така започва съзависимостта при алкоголизма и наркоманиите.

Роднините продължават да настояват близкият им човек да бъде излекуван, но опитите им са безрезултатни. Близките са твърдо убедени, че трябва да жертват себе си в името на своя близък, напълно пренебрегвайки своите интереси. Но те не го питат дали той възприема по същия начин тяхната отдаденост, усилията и страданията им.

Алкоголизмът и наркоманиите разрушават не само семейството на болния, но и така наречените граници на сигурността на близките на зависимия. Става дума за безсъние, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, нервни сривове, изостряне на хронични заболявания, загуба на интерес към себе си и своята работа, загуба на приятели. Точно такива са проявите на синдрома на съзависимост.

Близките на зависимите от психоактивни вещества често виждат връзка между влошаването на своето здраве и прогресивното задълбочаване на болестта на зависимия. Но те не могат да се измъкнат от този порочен кръг, който самите те са затворили, приемайки върху себе си отговорността за оздравяването на наркомана или алкохолика. Да отговаряш на тези призиви на съвестта, означава да се ръководиш от чувството на съжаление и вина. Означава непрекъснато да влизаш в задънена улица без изход. Преодоляването на съзависимостта е важна крачка в борбата с наркоманиите и алкохолизма.

За лечението на съзависимостта е необходима специализирана високвалифицирана помощ. Ние предлагаме семейна психотерапия, при която пациент е семейството. За решаване на семейни проблеми, възникнали в резултат на химическа зависимост, нашите експерти са разработили програмата за роднини«Съзависимост».

Центърът организира терапевтична сесия за роднини на ликуващите се пациенти. Използва се психотерапевтичният метод потапяне. В програмата са включени лекции, тренинги, всекидневен анализ на чувствата и самостоятелна работа по 12-те стъпки.

Последни публикации

12.01.2021

Терапевтичен център Свобода

 Индивидуалната психология изхожда от чувството за малоценност; но днешният човек не страда толкова от чувството, че е по-малко ценен от някой друг, а по-скоро от чувството, че битието му няма смисъл. Това чувство за безсмислие в днешно време изпреварва чувството за малоценност, що се отнася до етиологията на невротичните заболявания.

прочети повече