+359 895 588 351 mpa.svoboda@gmail.com

Международна психотерапевтична организация “Свобода”

  Поръчай обаждане

  Професионална помощ на съзависимите

  Когато в семейството има зависим от наркотици или алкохол, възникват особен тип семейни взаимоотношения – зависимо семейство, за което най-важният проблем е употребата на наркотика. Променя се емоционалното състояние и личността не са само на употребяващия, но и на всички, които живеят с него под един покрив, те стават съзависими. Сега специалистите, лекуващи зависимия, поставят като задължително условие и заздравяването на семейните отношения.

  Какво е съзависимост?

  Проявата на химическа зависимост се забелязва не само у самия болен. Тя разрушава отношенията с околните. Спътниците на зависимостта са – лъжа, агресивно поведение, кражба, всевъзможни манипулации, безотговорност. Всички те постоянно предизвикват острата, често неадекватна реакция на близките на зависимия.

  Убеждаването, заплахите, думите на любов, прекалената строгост, противоречивите и нелогични постъпки – всичко това води до задълбочаване на болестта, а близките, прилагали в безсилието си изброените „методи”, остават с чувството за вина, страх, срам, унижение и безисходност. Така започва съзависимостта при алкоголизма и наркоманиите.

  Роднините продължават да настояват близкият им човек да бъде излекуван, но опитите им са безрезултатни. Близките са твърдо убедени, че трябва да жертват себе си в името на своя близък, напълно пренебрегвайки своите интереси. Но те не го питат дали той възприема по същия начин тяхната отдаденост, усилията и страданията им.

  Алкоголизмът и наркоманиите разрушават не само семейството на болния, но и така наречените граници на сигурността на близките на зависимия. Става дума за безсъние, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, нервни сривове, изостряне на хронични заболявания, загуба на интерес към себе си и своята работа, загуба на приятели. Точно такива са проявите на синдрома на съзависимост.

  Близките на зависимите от психоактивни вещества често виждат връзка между влошаването на своето здраве и прогресивното задълбочаване на болестта на зависимия. Но те не могат да се измъкнат от този порочен кръг, който самите те са затворили, приемайки върху себе си отговорността за оздравяването на наркомана или алкохолика. Да отговаряш на тези призиви на съвестта, означава да се ръководиш от чувството на съжаление и вина. Означава непрекъснато да влизаш в задънена улица без изход. Преодоляването на съзависимостта е важна крачка в борбата с наркоманиите и алкохолизма.

  За лечението на съзависимостта е необходима специализирана високвалифицирана помощ. Ние предлагаме семейна психотерапия, при която пациент е семейството. За решаване на семейни проблеми, възникнали в резултат на химическа зависимост, нашите експерти са разработили програмата за роднини«Съзависимост».

  Центърът организира терапевтична сесия за роднини на ликуващите се пациенти. Използва се психотерапевтичният метод потапяне. В програмата са включени лекции, тренинги, всекидневен анализ на чувствата и самостоятелна работа по 12-те стъпки.

  Последни публикации

  23.10.2021

  Пост абстинентен синдром

  В периоди на по-малко стрес симптомите на пост-абстинентен синдром се изразяват доста слабо. При висок стрес те се връщат и се проявяват с пълна сила. Ако човек не знае за пост-абстинентния синдром на отнемане, лесно може да повярва, че започва да полудява . В един момент той се чувства страхотно, а след това има стресова […]

  прочети повече
  22.10.2021

  Хронично заболяване

  Химическата зависимост е болест. Тя бавно и предсказуемо се развива и напредва с времето. Това е хронично заболяване и си остава до края на живота. Тя никога не си тръгва. Независимо от това колко дълго химически зависимият човек към алкохол или наркотици се въздържа, промените в мозъка и нервната система, които са в основата на […]

  прочети повече
  18.10.2021

  Зависимостта е болест

  Да бъдеш зависим е нито правилно, нито грешно просто означава , че си такъв. Хората страдащи от зависимост не са виновни повече от тези, които имат коронарна болест на сърцето, рак или диабет. Зависимостта е заболяване, при което няма човешка вина. Ако той вярва, че я е развил защото нещо е погрешно или дефектно в […]

  прочети повече