+359 895 588 351 mpa.svoboda@gmail.com

Международна психотерапевтична организация “Свобода”

  Поръчай обаждане

  Лечение на хранителни разстройства

  Идеята, че храната може да предизивка зависимост може да бъде объркваща за някои хора. При алкохолната зависимост, например, първата стъпка във възстановяването е спирането на употреба на алкохол. При хранителните зависмости човек не може да спре употребата на храна, тъй като тя е жизнено важна за оцеляването ни. Учените са открили, че има три основни вида храни, които точно както психо-активните вещества влияят на центъра за награда и удоволствие в мозъка:

  • захар
  • мазнини
  • сол

  Веднъж изпитали удоволствието от увеличената допаминова трансмисия, в следствие употребата на определени храни, хората имат нужда бързо да си набавят тези храни отново. Някои хора употребяват тези храни, дори когато не са гладни. В резултат на такъв тип поведение могат да се развият Булимия и/или Хиперфагия. Страхът от напълняване, от друга страна може да доведе до третата форма на хранителна зависимост Анорексия.

  “Опитай се да живееш живот, в който си толкова гладен, че можеш да мислиш единствено за ядене. Опитай се да ближеш камъни на улицата в опит да заглушиш глада. Самота? Това просто е прекрасна игра за хора, на които не им e необходимо да се вълнуват за това как да се натъпчат.” Асано Ацуко “Шестата зона”

  Човек с хранително разстройство може сравнително лесно да започне да яде повече или по-малко от обикновено, но в определен момент желанието да яде повече или по-малко излиза от контрол. Хранителните разстройства са много сложни и независимо от научините изследвания е трудно да бъдат разбрани техните биологични, поведенчески и социални основи.

  Хората, страдащи от компулсивно преяждане често имат свръхтегло или страдат от затлъстяване.Те изпитват чувство на вина и/или срам, които могат да доведат до още по-серизни пристъпи на преяждане.

  Пълните хора, страдащи от компулсивно преяждане често имат съпътстващи психически разстройства като тревога, депресия и разстройство на личността. Освен това е безспорна връзката между затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания и хипертонията.

  «Свобода-Център» прилага комплексни методи за лечение на хранителните разстройства, които са успешни за оздравяването и служат като залог за бъдещия живот на пациентите без прояви на хранителната им зависимост. При реахабилитацията на хранителните разстройства трябва да се има предвид, че проявите на зависимостта  се появяват като следствие от безсилието на човек да се справи с житейските трудности. Той развива различни форми на хранителни разстройства, или се прехвърля от една форма на хранително разстройство на друга, когато не е в състояние самостоятелно да преодолява тези житейски несгоди. Човекът, страдащ от хранително разстройство има усещането, че конкретният деструктивен начин на хранене е решение на проблемите. Но в крайна сметка точно той се превръщат в най-сериозния проблем. Рехабилитацията трябва да помогне на пристрастения да разбере това и да осъзнае причините, поради които е попаднал в зависимост.


  Задачата на рехабилитацията при хранителни разстройства е да се възстанови личността, изгубена през периода на проявата на различните форми на хранителни нарушения. Възстановяването помага на човек да се научи да живее по нов начин, да отговаря за своите постъпки и да се придържа към определени морални норми и естетически стандарти.

  Когато човек открие и се справи в причините, то тогава по естествен път се постига  хранителен режим, без диети и йо-йо ефект.

  Последни публикации

  23.10.2021

  Пост абстинентен синдром

  В периоди на по-малко стрес симптомите на пост-абстинентен синдром се изразяват доста слабо. При висок стрес те се връщат и се проявяват с пълна сила. Ако човек не знае за пост-абстинентния синдром на отнемане, лесно може да повярва, че започва да полудява . В един момент той се чувства страхотно, а след това има стресова […]

  прочети повече
  22.10.2021

  Хронично заболяване

  Химическата зависимост е болест. Тя бавно и предсказуемо се развива и напредва с времето. Това е хронично заболяване и си остава до края на живота. Тя никога не си тръгва. Независимо от това колко дълго химически зависимият човек към алкохол или наркотици се въздържа, промените в мозъка и нервната система, които са в основата на […]

  прочети повече
  18.10.2021

  Зависимостта е болест

  Да бъдеш зависим е нито правилно, нито грешно просто означава , че си такъв. Хората страдащи от зависимост не са виновни повече от тези, които имат коронарна болест на сърцето, рак или диабет. Зависимостта е заболяване, при което няма човешка вина. Ако той вярва, че я е развил защото нещо е погрешно или дефектно в […]

  прочети повече