+359 895 588 351 mpa.svoboda@gmail.com

Международна психотерапевтична организация “Свобода”

Лечение на наркомании и рехабилитация в България

Наркоманиите са сред най-страшните болести на нашето време. Битува мнение, че наркозависимостта е чисто медицински проблем, но изследванията сочат, че нещата са много по-дълбоки.

Наркозависимосттае болест, защото злоупотребата с наркотици води до промяна в структурата и функциите на мозъка. За повечето наркозависими, пробването на наркотици за първи път е било доброволно. Но с времето, промените, които настъпват в мозъка на употребяващия, оказват влияние върху самоконтрола му, понижават способността на човека да взема разумни решения и в същото време подават сигнали за нова и нова употреба на наркотици.

Тези сигнали са толкова силни, че човек не е в състояние самостоятелно да се справи с тези позиви. Затова е нужно в лечението на наркозависимостта да се използват методики, които могат да помогнат на пристрастения да противостои на болестта и да възстанови контрол над самия себе си. За повечето наркомани най-доброто лечение е съчетанието от лекарства и психотерапия.

«Свобода-Център» прилага комплексни методиза лечение, които са успешни за оздравяването и служат като залог за бъдещия живот на пациентите без наркотици. При реахабилитацията на наркоманите трябва да се има предвид, че наркотичната пристрастеност се появява като следствие от безсилието на човек да се справи с житейските трудности. Той става зависим, когато не е в състояние самостоятелно да ги преодолява. Наркозависимият иска да промени нещо в своя живот, дори временно, да вземе наркотик и да забрави за проблемите. Мисли си, че наркотиците са решение. Но в крайна сметка точно те се превръщат в най-сериозния проблем. Рехбилитациятатрябва да помогне на пристрастения да разбере това и да осъзнае причините, поради които е попаднал в зависимост.

Задачата на рехабилитацията при наркозависимите е да се възстанови личността, изгубена през периода на употреба на наркотици. Възстановяването помага на човек да се научи да живее по нов начин, да отговаря за своите постъпки и да се придържа към определени морални норми и естетически стандарти.

Последни публикации

12.01.2021

Терапевтичен център Свобода

 Индивидуалната психология изхожда от чувството за малоценност; но днешният човек не страда толкова от чувството, че е по-малко ценен от някой друг, а по-скоро от чувството, че битието му няма смисъл. Това чувство за безсмислие в днешно време изпреварва чувството за малоценност, що се отнася до етиологията на невротичните заболявания.

прочети повече