+359 895 588 351 mpa.svoboda@gmail.com

Международна психотерапевтична организация “Свобода”

  Поръчай обаждане

  Лечение на наркомании и рехабилитация в България

  Наркоманиите са сред най-страшните болести на нашето време. Битува мнение, че наркозависимостта е чисто медицински проблем, но изследванията сочат, че нещата са много по-дълбоки.

  Наркозависимосттае болест, защото злоупотребата с наркотици води до промяна в структурата и функциите на мозъка. За повечето наркозависими, пробването на наркотици за първи път е било доброволно. Но с времето, промените, които настъпват в мозъка на употребяващия, оказват влияние върху самоконтрола му, понижават способността на човека да взема разумни решения и в същото време подават сигнали за нова и нова употреба на наркотици.

  Тези сигнали са толкова силни, че човек не е в състояние самостоятелно да се справи с тези позиви. Затова е нужно в лечението на наркозависимостта да се използват методики, които могат да помогнат на пристрастения да противостои на болестта и да възстанови контрол над самия себе си. За повечето наркомани най-доброто лечение е съчетанието от лекарства и психотерапия.

  «Свобода-Център» прилага комплексни методиза лечение, които са успешни за оздравяването и служат като залог за бъдещия живот на пациентите без наркотици. При реахабилитацията на наркоманите трябва да се има предвид, че наркотичната пристрастеност се появява като следствие от безсилието на човек да се справи с житейските трудности. Той става зависим, когато не е в състояние самостоятелно да ги преодолява. Наркозависимият иска да промени нещо в своя живот, дори временно, да вземе наркотик и да забрави за проблемите. Мисли си, че наркотиците са решение. Но в крайна сметка точно те се превръщат в най-сериозния проблем. Рехбилитациятатрябва да помогне на пристрастения да разбере това и да осъзнае причините, поради които е попаднал в зависимост.

  Задачата на рехабилитацията при наркозависимите е да се възстанови личността, изгубена през периода на употреба на наркотици. Възстановяването помага на човек да се научи да живее по нов начин, да отговаря за своите постъпки и да се придържа към определени морални норми и естетически стандарти.

  Последни публикации

  23.10.2021

  Пост абстинентен синдром

  В периоди на по-малко стрес симптомите на пост-абстинентен синдром се изразяват доста слабо. При висок стрес те се връщат и се проявяват с пълна сила. Ако човек не знае за пост-абстинентния синдром на отнемане, лесно може да повярва, че започва да полудява . В един момент той се чувства страхотно, а след това има стресова […]

  прочети повече
  22.10.2021

  Хронично заболяване

  Химическата зависимост е болест. Тя бавно и предсказуемо се развива и напредва с времето. Това е хронично заболяване и си остава до края на живота. Тя никога не си тръгва. Независимо от това колко дълго химически зависимият човек към алкохол или наркотици се въздържа, промените в мозъка и нервната система, които са в основата на […]

  прочети повече
  18.10.2021

  Зависимостта е болест

  Да бъдеш зависим е нито правилно, нито грешно просто означава , че си такъв. Хората страдащи от зависимост не са виновни повече от тези, които имат коронарна болест на сърцето, рак или диабет. Зависимостта е заболяване, при което няма човешка вина. Ако той вярва, че я е развил защото нещо е погрешно или дефектно в […]

  прочети повече