+359 895 588 351 mpa.svoboda@gmail.com

Международна психотерапевтична организация “Свобода”

Лечение на алкохолизъм

В борбата с алкохолизма в пълна степен важи твърдението, че сам човек не може да се справи с проблема. Но заедно можем да направим това, което не е по силите на всеки един поотделно.

В «Свобода-център»се използват съвременни европейски методи за лечение на алкохолици. Индивидуалният подход към всеки пациент и професионализмът на нашите специалисти ще помогнат да се преодолее зависимостта.

Диагнозата «алкохолизъм» – това е отговорно решение, установяването му и началото на лечението са в компетенциите на психиатъра-нарколог и следващият важен етап е лечението в рехабилитационен център.

Психолозите и екипът от терапевти в нашия рехабилитационен Център използват комбинирани методики на лечение. То е базирано на създаването и задържането в заболелия мотивация за трезвост, когато той сам разбира, че си струва да спре да пие. Това е най-важната част от лечението, тъй като без правилна мотивация всичко, включително и медикаментозните манипулации, ще са безполезни. Но и само с една гола мотивация човек няма да бъде здрав, достатъчна е една малка колизия и болният отново ще протегне ръка към бутилката.

Долгосрочната ремисия се постига с прилагането на сенсибилизиращомедикаментозно лечение. С помощта на изпитани медикаменти се изработва условен рефлекс за отвращение от алкохол. Ако човекът допусне „срив” и запие, се отключва механизъм с негативни реакции. Като пряка реакция при прием на алкохол могат да се появат: сърцебиене, задъхване, гадене, чувство на страх и паника, които утихват след известно време. Но тези усещания започват да се асоциират с приемането на алкохол и в човешкия мозък се закрепя моделът «алкохол-това е лошо».

Паралелно специалистите от Центъра работят със съзависими – членове на семействата и близки, с които пациентът прекарва повече от времето си. Професионалният психолог ги консултира как да създадат около болния такава атмосфера, в която няма да има място за почерпка.Близките могат да помогнат да се запази ремисията колкото се може по-дълго. Правилното отношение към бившия зависим – това е най-важния момент както от социалната, така и от физическата рехабилитация.

Комплексното лечение на алкохолизма в нашия Център е насочено към избягване на срив под точните препоръки на екипа от терапевти.

Последни публикации

12.01.2021

Терапевтичен център Свобода

 Индивидуалната психология изхожда от чувството за малоценност; но днешният човек не страда толкова от чувството, че е по-малко ценен от някой друг, а по-скоро от чувството, че битието му няма смисъл. Това чувство за безсмислие в днешно време изпреварва чувството за малоценност, що се отнася до етиологията на невротичните заболявания.

прочети повече